Aile üçlü bir saç ayağından oluşmaktadır. Saç ayağının bir ayağı anne, bir ayağı baba ve bir ayağı da çocuklardır. Çocuklar bu saç ayağının iki ayağının varlığıyla kendini güvende, huzurlu ve mutlu hissediyor.
Bilim adamlarına göre aile mutluluğu ve sağlam bir aile için yapılması gereken 10 kural ve önerileri sizin için derledik. İşte o kurallar:
Bilim adamlarına göre aile mutluluğu ve sağlam bir aile için yapılması gereken 10 kural ve önerileri sizin için derledik. İşte o kurallar:
1- Yemekleri beraber yemek..
Aile fertlerinin sabah kahvaltısını ve akşam yemeğini birlikte yemeleri aile bağlarını güçlendiriyor. Bu arada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da yemek yerken televizyonun kapatılması, cep telefonlarının da masadan uzaklaştırılmasıdır.
2- Kısa geziler yapmak.
Çocuklarınızla ve eşinizle evinizin etrafında 20-30 dakikalık kısa geziler, yürüyüşler yapın. Onlarla dışarı çıkın. Yürüyüş yaparken sohbet edip, fıkralar, hikayeler anlatın. Çocukların konuşmalarını dinleyin, küçük şakalaşmalar yapın. Belki de kovalamaca oynamak harika bir şey olabilir. Buna benzer küçük aktiviteler aile mutluluğunuzu pekiştirecektir.
3- Çocukların okul hayatına destek vermek.
Çocuklarınızın her türlü hareketini takip edip, sınırlamadan okul hayatıyla ilgilenin. Onların ödevlerini, o günkü işledikleri konuları sorun ve aldığı notlarla ilgili konuşun. Notlarından ötürü yargılamayın.
4-Risk almayı öğretmek.
Çocukların bazı konularda risk almalarını engelleyen faktörler olabilir. Ateşle oynamak, kesici aletlerle çalışmak gibi. Fakat sizin yanınızda bu tür riskli işlerle meşgul etmeli ve neyi nasıl yapacağını öğretmeliyiz. Örneğin sizin için meyve soymalı, çay katabilmeli vs. Yoksa hiç bir zaman risk almazlar. Asıl tehlike, çocukların risk almadan yaşamalarını sağlamaktır.
5- İnternet kullanımını kontrol etmek.
Aile fertleri olarak anne, baba ve çocukların internet, telefon ve dijital oyunları kontrol altına alınmalı. Birlikte vakit geçirebileceğimiz en azından 30 dakika süre ile bunları kapatmalı ve ailecek sohbet etmelidir.
6- Hayata pozitif yaklaşmak.
Medyadaki negatif haberler, aile sorunları ve ekonomik sorunlar gibi konularda eşler ve çocuklar hayata pozitif yönden bakabilmeliler. Sorunların geçici olduğu ve sabır etmek gibi kavramlarla eşler birbirini ve çocukları pozitif yönlendirmelidir. Aile mutluluğu için her sorunun bir çözümü olduğu ve nasıl aşılabileceği konuşulmalıdır.
7- İş yerinize ve okula güvenmek, sevmek.
Hepimiz çalıştığımız yerleri, çocuklarımız da okullarını sevmeli ve o mekanları evimiz gibi görmeliyiz. Zira hayatımızın büyük bölümü bu mekanlar da geçmektedir. Baba ve anneler iş yerlerinde kurulan dostluk ve arkadaşlıklarla huzurlu ve mutlu olurken çocuklarda okul arkadaşları ve öğretmenleri ile mutlu olmalılar.
8- Aile hedeflerini belirlemek
Aile fertleri ile her yılın başında daha iyi bir yıl geçirmek için o yıl ki hedeflerinizi belirleyin ve onları görünen bir yere asın. Bu herkes için çok güçlü bir motivasyon olacaktır. Okunacak kitap sayısı, gezilecek görülecek yerler, derslerde başarı oranı, yapılacak aktiviteler vs. gibi uygulaması kolay hedefler ve zamanları belirlenmelidir.
9- Aile içinde otoriterlik
Aile fertleri arasında herkesin yeri ve konumu vardır ve hepsi de çok değerlidir. Bu nedenle babanın, annenin konumuna saygı gerektiği gibi çocukların konumuna da saygı gerekir. Eğer evde kurallar açık ve net bir şekilde belirlenir, karar alınır ve uygulanırsa ailede otorite sorunu olmaz, dolayısıyla aile mutluluğu yakalanır. Çocuklara yol gösterirken, onları rencide edip, "ben dediğim için yapacaksın" gibi emirler vermeye gerek kalmaz. Çünkü ailede otorite tek kişi değil konumuna ve hakkına göre herkestir. Aile fertleri bu kuralları uygulayınca gereksiz kavgalara ihtiyaç kalmaz.
10- Geçmişinizi düşünmek.
Aile fertleri zaman zaman kendi geçmişlerini düşünmeli ve çocukları ile, eşi ile ilgili konularda kıyaslama yapmalıdır. Zira bazı şeyler değişmiş olabilir. Geçmiş bazı konular günümüz şartlarına uymayabilir. bu nedenle çocukluğunuzu onların çocukluğu ile kıyaslarken farklıkları göz önüne alınız.
"Ben O'nun yerinde olsam ne yapardım" diye kendinize sorunuz.
Umarız aile mutluluğunuz için size güzel fikirler verebilmişizdir.
"Ben O'nun yerinde olsam ne yapardım" diye kendinize sorunuz.
Umarız aile mutluluğunuz için size güzel fikirler verebilmişizdir.
Mutluluk, sahip olduklarımıza iyi bakmakta, onların kıymetini bilmekte saklı. Bununla birlikte, bırakmak ve vazgeçmekte gizli. İnsan, kendisine yük gelen her şeyden arındığında mutluluğa ulaşır. Gerçek sevince kavuşmak ancak bizi aşağıya çeken her ne var ise ondan vazgeçtiğimizde mümkün olur. 🙏
YanıtlaSilMutlu olmak üzerine kaleme aldığım blog yazımı izninizle sizinle de paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/mutlu-olmaniz-Icin-vazgecmeniz-gereken-15-sey 💙
Keyifli okumalar dilerim, sağlıcakla kalın.
www.ebrubektasoglu.com