çocuklar ve eğitim |
Merhaba değerli okuyucular;
Sizlerle Çocuk Aile ve Çocuk Eğitimi ile ilgili konuları paylaşacağız. İlk yazımızda çocuklarımızı neden,niçin okuttuğumuzu ,onlar için neden birçok sıkıntılara katlandığımızı biraz olsun gündeme taşımak istiyorum.
Öncelikle insanoğlu yaptığı işler hakkında şu soruları mutlaka sormalı:
Neden (kaynak), Niçin, Nasıl, Ne zaman, Nerede ve Kiminle.
Bizim işimiz çocuk eğitimi ve yetiştirilmesi olduğuna göre bu soruları kendimize soralım.
1- Bize çocuklar NEDEN verildi?
2- Bize çocuklar NİÇİN verildi?
3-Biz çocuklarımızı hayata NASIL hazırlayacağız?
4-Biz çocuklarımızı hayata NE ZAMAN hazırlayacağız,
5-Biz çocuklarımızı hayata NEREDE hazırlayacağız?
6-Biz çocuklarımızı KİMİNLE beraber yetiştireceğiz.
Bu önemli sorulara cevap verebildiğimiz takdirde yapacağımız şeylerin gerekliliğini, nedenini anlar ve yapılması gerekenleri en hızlı bir şekilde yapmaya gayret gösteririz. Bu nedenle bu soruları her birey (mümkünse anne baba birlikte) cevaplamalıdırlar. Bu cevapları eğer bir kağıda yazarak görünür hale getirirsek çocuklarımızla ilgili çok şeyler başarmaya hazırız demektir.
Biliyorsunuz ki çocuğun anne baba üzerindeki hakları arasında çocuk eğitimi ve çocuk gelişimi gibi hassas konular da vardır. Zira çocuk aile ilişkisi içinde anne baba sözleri çocuk eğitiminde son derece önemlidir.
Her insanın kendine göre cevapları vardır kesinlikle. Ama ben müsaadenizle fikirlerimi açıklamak istiyorum.(Sizden isteğim: Benim fikirlerimi okumadan önce kendi fikirlerinizi ortaya bir koyun sonra bizimkilerle karşılaştırın.)
1-Bize neden çocuklar verildi? Yani çocukların var olmasının kaynağı nedir?
Tabi ki bu sorunun cevabı ANNE BABA’dır. Unutulmaması gereken ÖNEMLİ NOKTA asıl kaynağın ALLAH olduğu gerçeği. EĞER Allah insanlığı yaratmasa idi bizler nasıl var olabilirdik? Var olduktan sonra kadın-erkek ilişkisini (çoğalma prensibini ) vermeseydi nasıl çocuk sahibi olacaktık? Gerçi bu çocukların sahibi miyiz yoksa onlardan sorumlu olan birer görevli miyiz? sorusunu sormadan geçemiyorum.
Demek ki bu çocukların var oluş kaynağı Allah ve biz onlardan sorumlu birer memuruz. Bize bu görevi veren de bütün her şeyin sahibi olan Allah'tır.
2- Peki bu çocuklar bize niçin verildi?
Her şeyi yapmaya gücü yeten Rabbimize (haşa) hesap sormuyoruz, sadece bize bu çocukların verilmesindeki hikmeti anlamaya ve bizden istenenin ne olduğunu öğrenmek için bu soruyu soruyoruz.Eğer bizden beklenenin ne olduğunu bilmezsek, niçinini anlamazsak görevimizi tam yapabilir miyiz?
Düşünün bir kere patronunuz size sizden beklentilerini söylemese siz onun isteklerini bilebilir misiniz, yapabilir misiniz?
Bu soruyu şu soru ile biraz daha açalım.
Allah insanları niçin yarattı ? Bizim yaratılışımızın hikmeti nedir ?
Bu sorunun cevabı için ciltler dolusu kitaplar yazılmış ve yazılmaya da devam edilecektir. Ama biz kısaca şöyle cevaplayalım. Her şeye kadir olan Allah bizi kendisini tanıyalım, onun yüceliğini bilelim, Ona kulluk yapalım diye yarattı. Demek ki bizi yaratan Allah bizden kendisini tanımamızı ,kendisine kulluk yapmamızı istiyor. İşte bu görevleri yerine getirmek bizim vazifemiz ve bize verilen çocuklarımıza da bu görevleri öğretmek, açıklamak da çocuklarımız için yapılması gereken vazifemiz. Bu durumda Allah'ın bize emanet ettiği bu çocukları O nun istediği şekilde yetiştirmek de , bu çocukların bize niçin verildiğinin cevabı oluyor.
3-Görevimizi anladık ,ama bu işi nasıl yapacağız, çocuklarımızı nasıl eğiteceğiz ?
Çocuklarımızı Rabbimiz'in bizden istediklerine uygun, dünyayı bilen, ilimlerin dilinden anlayan, kendisini hem bu dünyada hemde ahiret de kurtaracak, huzurlu ve mutlu kılacak bilgilerle donatarak yetiştirebiliriz. Bunu başardığımız zaman çocuğumuzu istenilen şekilde eğitmiş oluruz.
4- Peki ama bütün bunları çocuklarımıza ne zaman vereceğiz, ne zaman öğreteceğiz ?
Evet bu bilgilerin çocuklarımıza aktarılması için zamana ihtiyacımız var. Ve biz bunu en geç çocuklarımız 12-15 yasına gelinceye kadarki sürede vermeliyiz. Ki gençlik dönemleri ve sonraki hayatları için yapacakları davranışları ,vazifelerini bilsinler. Bu hayatın anlamını kavrasınlar, öldükten sonraki hayatın değerini , gerçekliğini bilsinler.
Bundan dolayı da da bütün eğitimcilere göre çocuğun eğitimi daha aile kurulmadan, evlilik yapılmadan önce başlar. Çünkü kişi kiminle ,hangi şartlarda evleneceğini ,nasıl bir dünya kuracağını, Allah'ın kendisine vereceği çocukları nasıl yetiştireceğini bilmelidir.
Evlendikten sonra anne, karnındaki çocuğa , yedikleri ile, dinledikleri ile , ailesindeki huzur ile etkide bulunduğunu bilmeli, doğduğu günden itibaren onu nasıl ,hangi sistemde yetiştireceğini belirlemeli, ilkokul,ortaokul,lise çağlarında nasıl ve neler öğreteceğine hakim olmalıdır.
5-Biz çocuklarımızı hayata NEREDE hazırlayacağız?
Çocuklarımızın 12 yasına kadar iyi yetiştirilmesi gerekliğini anlıyoruz, fakat bunu yapmak, onları bir bütün olarak hayata hazırlamak tabi ki ailenin kendi başına yapabileceği bir iş değildir. Bunun içinde çocuklarımızı nerede en iyi şekilde yetiştirebiliriz sorusunu cevaplamamız gerekmektedir.
Çocukların doğumdan itibaren ilk 3 yılı tamamen ailede geçmekte ve hayatın temel bilgilerini çocuk bu ortamda almaktadır. Belçika da 2.5 yasından itibaren okul devreye girmekte ve ailenin öğreteceği bir çok konuyu okul vermektedir. Fakat okulun verdiği bilgiler, eğitim metodu, eğitim anlayışları, toplum kültürü farklı olabilmektedir. İşte bu noktada aile çocuğunun nasıl bir okulda okutacağına karar vermeli ve çocuğu için iyi ve kaliteli bir okul seçmelidir.
Ana okulu bittikten sonra devam edeceği ilkokul,ortaokul ve lise de okulun öğretmenleri,okuldaki arkadaş çevresi, okul velilerinin durumu gibi dikkat edilecek hususlar göz önüne alınarak belirlenmelidir.
Okul süresince ailenin çocukları ile ilgilenmesi, onlara yardımcı ve yol gösterici olması, okul ile devamlı irtibatlı olması, çocuğuna gerektiği yerde ödüller vermesi, gerektiği yerlerde uyarmasını bilmesi de okul seçimi kadar önemlidir.
6-Biz çocuklarımızı KİMİNLE beraber yetiştireceğiz?
Okul seçimi yapıldıktan sonra her şey bitmiyor tabi ki. Burada çocuğumuzu kiminle yetiştireceğiz sorusu devreye giriyor. Çünkü çocuğumuzun eğitiminde ,hayata hazırlanmasında okul kadar kişilerin ve çevrenin de etkisi vardır. Ki çocuklar hemen her gün,görerek,duyarak, çevrenin, akrabanın, arkadaşın, medyanın etkileri ile yeni bir şeyler öğrenmektedirler.
Çocuklarımızı hangi emin ellere teslim etmeli, hangilerinden korumalıyız? Arkadaş çevresini nasıl ayarlayabiliriz ? Bu konularda da aile olarak üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmezsek çocuk bizim olmaktan çıkar ve bir daha ona hiç sahib olamayız.
Burada ANNE BABANIN önemi, öğretmenlerin değeri, çevrede çocuklarımıza etki edecek arkadaşları, büyükleri, medya gibi etkenleri de göz önüne almamız gerekiyor.Özellikle baba baba baba bu konularda çok önemli bir sorumluluk sahibidir.
Değerli okuyucular, bugünkü yazımızda çocuk gelişimi ve çocuk eğitimi ile ilgili olarak anne babanın kendini motive edebilmesi için bu fikirleri sizlerle paylaştık. Bundan sonraki yazılarımızda çocuklarımıza nasıl yardımcı olabileceğimizi başlıklar halinde anlatmaya devam edeceğiz.
çocuk eğitimi, kinderen, çocuklar, anne baba sözleri , baba baba baba, çocuk gelişimi,çocuk aile